W podwrocławskich Prochowicach powstała kompaktowa mieszalnia pasz dla drobiu w budynku o wymiarach zaledwie 8 na 9 metrów i wysokości 4,5 metra.
Mieszalnia jest zaopatrzona w 3 silosy na zboże, po 120 t każdy i jeden silos na soję o pojemności 32 tony. Silosy pochodzą z firmy Agos. Zasyp komponentów na silosy odbywa się za pomocą podnośnika kubełkowego wysokości 21 mb, aby uzyskać odpowiednie kąty spadowe. Wydajność to ok. 40 ton/h.
Spedycja – są to 3 silosy 17 ton, w tym przypadku nie ma ramy spedycyjnej. Gotowa pasza jest transportowana za pomocą podnośnika kubełkowego o wysokości 17 mb na paszowozy, bezpośrednio z silosu, jest załadowywana żmijką. Takie rozwiązanie jest tańsze niż rama spedycyjna.
W mieszalni znajduje się pojedynczy zbiornik wagowy. Po zasypaniu zbiornika za pomocą żmijek i podnośnika kubełkowego, gdy waga pokaże wskazaną wartość zadaną, odpala się mlewnik i żmijki, które zasypują mlewnik i mieszalnik. Można wybrać tryb ręczny lub w automacie.
Do mikrodozowania służy stół na 5 stacji bigbag-owych.
Mieszalniki pionowe o pojemności 2.000 kilogramów. Zbiornik oleju na 8.000 litrów, tak jak pomieszczenie pozwoliło.
Znajdują się tu trzy wagi – waga zbożowa, mikro i oleju.
Jest to kompaktowa mieszalnia. Homogenność paszy przy mieszalnikach pionowych jest w normie. Od poziomych różni je to, że tutaj nie możemy zastosować premiksów 0,5%, tylko 2%, czyli droższe. Mieszalniki poziome mieszają szybciej i dokładniej. Przy mieszaniu tylko 3 minuty mieszalnikiem pionowym, nie ma szans, aby pasza miała odpowiednią strukturę i homogenność, ale przy dłuższym mieszaniu otrzymujemy oczekiwany wynik. Jest to dobre rozwiązanie dla mniejszych producentów drobiu, którzy mają mniejsze zapotrzebowanie paszy na dobę i dużo tańsze. A ponadto nie potrzebujemy dużego pomieszczenia czego dowodem jest ta mieszalnia.