Notice: Undefined index: options in /home/sobmetal/domains/sobmetal.pl/public_html/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/theme-builder/widgets/site-logo.php on line 192

+48 65 547 16 75

Pasza własnej produkcji i jej wpływ na optymalizację strawności u drobiu

Żywienie drobiu stanowi podstawowy element kosztowy każdego gospodarstwa, a co za tym idzie decyduje zarówno o sukcesach, jak i porażkach biznesowych fermy.

Na targach Ferma w Łodzi, które odbędą się w lutym, przedstawimy podczas wykładu w jaki sposób zoptymalizować strawność paszy w żywieniu drobiu. Przedstawiamy streszczenie tego wykładu, a na sam wykład zapraszamy w piątek 14.02.2020, o godz. 10.30 w hali Expo.

Większość ferm charakteryzujących się wysoką intensywnością chowu stosuje gotowe mieszanki paszowe, jednakże coraz większa liczba producentów decyduje się mieszać paszę samemu. Stawiają swoje mieszalnie i kupują komponenty od rolników. Wiedzą, że taka opcja daje im pewność jakości i obniża koszty produkcji. Każdy, kto myśli o budowie swojej mieszalni, powinien zastanowić się, jakiej ilości paszy będzie potrzebował, czy będzie ją sprzedawał na zewnątrz, jakie rodzaje chce produkować – dla jednego czy dla wielu gatunków zwierząt, a także ile ma być używanych komponentów w produkcji  paszy.

Dawka żywieniowa jest układana przez doradcę z firmy paszowej, od którego hodowca kupuje premiksy. Nowoczesne rozwiązania pozwalają producentom na „usamodzielnienie się” i mniejsze przywiązanie do konkretnej wytwórni pasz. Trzeba wziąć pod uwagę, że przy tworzeniu własnej paszy producent ma możliwość ingerencji w jej skład i np. dołożenie konkretnego jednego komponentu. Dzięki zastosowaniu kompleksowej automatyki i oprogramowania, mieszalnia może pracować w cyklu ciągłym nawet 24 godziny na dobę, osiągając   od 10 do 15 cykli produkcyjnych na godzinę. A ponadto, do jej obsługi potrzebna jest tylko jedna osoba. Dzięki własnej mieszalni hodowca może sam zająć się zarówno chowem, jak i produkcją paszy. Istnieje możliwość rozbudowy automatyki i sterowania, co umożliwia pełną kontrolę każdego procesu produkcyjnego, począwszy od przyjęcia towaru, jego ważenia, zasypu silosów magazynowych, uzupełnienia silosów produkcyjnych, automatycznego generowania kosztów produkcji, aż po program fakturowy.

Bardzo istotną kwestią jest struktura mieszanki podawana ptakom. W przypadku brojlerów najlepiej zastosować paszę sypką, która jednorodnie rozdrobniona i wymieszana zostanie równomiernie zjedzona przez ptaki. Bardzo ważne, aby w paszy zminimalizować udział frakcji pylistej, która utrudnia wyjadanie jej z karmideł, prowadząc do wydłużenia czasu jedzenia i spowolnienia przesunięcia treści pokarmowej w jelitach, skutkującego namnożeniem patogennych drobnoustrojów, a tym samym do spowolnienia średniego tempa wzrostu stada. Struktura paszy ma kluczowe znaczenie dla piskląt w początkowym okresie chowu, gdy ptaki nie są w stanie pobrać zbyt dużej ilości pokarmu, a w ich organizmach muszą znaleźć się wszystkie potrzebne składniki odżywcze. Aby uzyskać optymalną strukturę dla wszystkich grup żywieniowych należy rozdrabniać komponenty za pomocą mlewnika walcowego, który został wyposażony w dwa walce napędzane za pomocą jednego silnika, ale pracujące z różną prędkością, po to, aby szybko i odpowiednio skruszyć ziarno. Posiada w standardzie separator magnetyczny pozwalający na wychwycenie zbędnych metali.

Mieszalnie pasz dla drobiu mogą być oparte o mieszalniki poziome łopatowe MPL z rozdrabniaczami walcowymi, dzięki którym można uzyskać wydajność 5 – 15 ton na godzinę lub mieszalniki pionowe przeznaczone dla mniejszych ferm. Warto zaznaczyć, że dokładność mieszania w modelu MPL wynosi 1:100.000, dzięki czemu można stosować dodatki śladowe (nawet 10 g na 1.000 kg paszy). Mieszalnię można wyposażyć w stację mikronaważania, czyli rampę na worki – big bag, z których premiksy i mikrokomponenty są pobierane w odpowiedniej ilości do zbiornika wagowego oraz stację nanonaważania – stanowiska na nanoskładniki, z których komponenty są pobierane w odpowiedniej ilości przenośnikami do nano wagi.

Cała mieszalnia jest zaprojektowana tak, aby spełnić wszystkie wymogi dotyczące homogenności paszy, jej optymalnej strawności oraz zachowania wyjątkowej higieny, która w dobie Ptasiej Grypy jest dużym zagrożeniem, związanym także z odpowiednim podawaniem paszy.